— Det som driver mig är hundra procent passion, det är mer hype än talang som har tagit mig hit. Om man älskar det man gör blir man oftast bra på det.
När hon först knackade på dörren till elitidrotten satte hon ett likhetstecken mellan att träna mest och vara bäst. Med tiden skiftade hennes perspektiv och nu ser hon det som ett stort maskineri där alla kuggar ska haka i varandra.
— För mig är idrott kreativt, som en dans. Det gäller att kunna pussla ihop alla delar på bästa möjliga sätt med allt från återhämtning till sömn och teamet man har runt sig. Det gäller att göra många medvetna val på vägen, att lyssna på kroppen och backa när man behöver det.
Om idrottslivet är en dans är koreografin repetitiv.
— Livet är extremt inrutat. Man tränar, tävlar och skyfflas runt mellan olika flygplatser. Men det gör mig ingenting, jag är på en riktigt bra plats just nu.
Vanessas lillasyster kommer cyklande över löparbanan. Precis som Vanessa är hon klädd i träningskläder.
— Hon är en riktig supertalang. Hon började kasta slägga när hon var 15 och vann ungdoms-OS förra sommaren, två och ett halvt år in i karriären.
Det är sannolikt ingen slump att systrarna gillar idrott. Deras mamma tävlade i styrkelyft, pappan i bodybuilding, morfadern i boxning och hans bror i spjutkastning. Lika självklar som idrotten var under uppväxten, var också engagemanget för att hjälpa andra. Föräldrarna drev flera humanitära projekt i pappans födelseland Kamerun där de bland annat byggde skolor och brunnar för rent vatten. Under resorna såddes ett frö i Vanessa om att starta ett eget projekt på hemmaplan. Initiativet fick namnet Kamga Power och fokuserar på inkludering, idrott och ungas självkänsla. Idag åker Vanessa runt till högstadieskolor och föreningar där hon föreläser för tjejer mellan 13-17 år. Efter föreläsningen tar hon med tjejerna till gymmet där de styrketränar tillsammans. Hon säger det inte själv men man skulle kunna tolka det som att Vanessa vill vara förebilden hon själv aldrig hade.
— När jag växte upp hade jag ingen kvinnlig förebild som såg ut som jag. När jag började ta mer plats inom idrotten och landslaget insåg jag att det fortfarande fanns ett stort behov av representation. Dessutom är jag uppvuxen med att man ska hjälpa andra om man kan. Att föra vidare fina saker, oavsett om det är en självförtroendeboost eller fina minnen till sina barn. Det är väl det hela livet går ut på?
Syftet med Kamga Power är att lyfta sporten, stärka unga tjejers självkänsla och att få in fler i friidrotten. Genom att dela både med- och motgångar hoppas hon kunna inspirera andra.