Diskusdrottningen Vanessa Kamga

Vanessa Kamga är inte bara diskuskastare. Hon är en stjärna. Med blixtrande karisma lyser hon upp vägen för unga tjejer runt om i landet genom sitt initiativ Kamga Power. Hennes mål är att stärka andra och visa att friidrotten är en plats för alla. Vi träffades för att prata om hennes historiska diskusrekord, VM i Budapest och hur man får hennes självförtroende.

StPer_2023_Höst_FeedArtboard-1-copy-11_Portrait copy

Foto: Sweet Creatives

Uppsala friidrottsarena. Vanessa letar febrilt efter något i det höga gräset utanför diskusbanan. ”Wohoo!” utbrister hon när hon finner det hon söker. Hon håller upp diskusen över huvudet och säger ”Den här ska med till VM”. Hon avslöjar att den kostar flera tusen kronor. På väg till läktaren där vi ska ha vårt samtal passerar vi Armand Duplantis som återhämtar sig vid stavhoppsbanan. Stämningen är avslappnad trots det som väntar. Imorgon flyger truppen till Budapest för att tävla på en arena med kapacitet för 36 000 åskådare. Vanessa kommer klättra från plats 31 till 13 på världsrankingen. Men det vet hon ingenting om än.

Vanessa var 17 år när hon för första gången höll i en diskus. Ett år senare hade hon vunnit SM-guld, knäckt det svenska juniorrekordet och tagit sig till finalen i junior-EM. Under 2023 års upplaga av Uppsalaspelen förbättrade hon sitt personliga rekord till 61,32 meter och gick därmed upp som Sverigetvåa genom tiderna. Bara Anna Söderberg har kastat längre (64,54 sommaren 1999).

Idrotten har visat mig att saker kan bli så jävla mycket bättre än man tror. Även om man vågar sätta upp höga mål så klarar man ofta så mycket mer

StPer_2023_Höst_FeedArtboard 1 copy_Portrait

Foto: Sweet Creatives

— Det som driver mig är hundra procent passion, det är mer hype än talang som har tagit mig hit. Om man älskar det man gör blir man oftast bra på det.

När hon först knackade på dörren till elitidrotten satte hon ett likhetstecken mellan att träna mest och vara bäst. Med tiden skiftade hennes perspektiv och nu ser hon det som ett stort maskineri där alla kuggar ska haka i varandra.

— För mig är idrott kreativt, som en dans. Det gäller att kunna pussla ihop alla delar på bästa möjliga sätt med allt från återhämtning till sömn och teamet man har runt sig. Det gäller att göra många medvetna val på vägen, att lyssna på kroppen och backa när man behöver det.

Om idrottslivet är en dans är koreografin repetitiv.

— Livet är extremt inrutat. Man tränar, tävlar och skyfflas runt mellan olika flygplatser. Men det gör mig ingenting, jag är på en riktigt bra plats just nu.

Vanessas lillasyster kommer cyklande över löparbanan. Precis som Vanessa är hon klädd i träningskläder.

— Hon är en riktig supertalang. Hon började kasta slägga när hon var 15 och vann ungdoms-OS förra sommaren, två och ett halvt år in i karriären.

Det är sannolikt ingen slump att systrarna gillar idrott. Deras mamma tävlade i styrkelyft, pappan i bodybuilding, morfadern i boxning och hans bror i spjutkastning. Lika självklar som idrotten var under uppväxten, var också engagemanget för att hjälpa andra. Föräldrarna drev flera humanitära projekt i pappans födelseland Kamerun där de bland annat byggde skolor och brunnar för rent vatten. Under resorna såddes ett frö i Vanessa om att starta ett eget projekt på hemmaplan. Initiativet fick namnet Kamga Power och fokuserar på inkludering, idrott och ungas självkänsla. Idag åker Vanessa runt till högstadieskolor och föreningar där hon föreläser för tjejer mellan 13-17 år. Efter föreläsningen tar hon med tjejerna till gymmet där de styrketränar tillsammans. Hon säger det inte själv men man skulle kunna tolka det som att Vanessa vill vara förebilden hon själv aldrig hade.

— När jag växte upp hade jag ingen kvinnlig förebild som såg ut som jag. När jag började ta mer plats inom idrotten och landslaget insåg jag att det fortfarande fanns ett stort behov av representation. Dessutom är jag uppvuxen med att man ska hjälpa andra om man kan. Att föra vidare fina saker, oavsett om det är en självförtroendeboost eller fina minnen till sina barn. Det är väl det hela livet går ut på?

Syftet med Kamga Power är att lyfta sporten, stärka unga tjejers självkänsla och att få in fler i friidrotten. Genom att dela både med- och motgångar hoppas hon kunna inspirera andra.

StPer_2023_Höst_FeedArtboard 1 copy 2_Portrait

Foto: Sweet Creatives

— Jag pratar om allt från min resa till elitidrotten som ung svart kvinna till var jag hittar min kraft att stå på världsscenen.

Orden forsar ur henne men när jag frågar om vad idrotten har betytt för henne tystnar hon. Sedan säger hon,

— Idrotten har visat mig att saker kan bli så jävla mycket bättre än man tror. Även om man vågar sätta upp höga mål klarar man ofta så mycket mer. Det behöver inte bottna i att man tänker lågt om sig själv, ibland kanske man inte vågar hänge sig helt till hur bra det faktiskt kan bli.

En del av hennes föreläsningar handlar också om kroppshets på sociala medier.

— Min upplevelse är att sociala medier på många sätt kontrollerar vårt förhållningssätt till våra egna och andras kroppar. Man blir ständigt matad med bilder på utseenden som alla ryms inom idealmallen. Plötsligt börjar man lägga energi på tankar som inte har något med ens egna värderingar att göra. Man blir helt hjärntvättad. När jag hittade mig själv i idrotten började jag se det ur ett större perspektiv. Jag kommer inte kunna åstadkomma allt jag vill om jag ska pressa in mig själv i en trång mall. När jag pratar med tjejerna brukar jag prata om hur stark jag är, allt jag gör idag och allt jag vill göra i framtiden.

På Vanessas egna sociala medier är det pepp, träningsglädje och styrka som står i centrum. Hon är stor på både Instagram och TikTok där hon bjuder in sina följare att hänga med till gymmet, träningar och tävlingar. När jag ställer frågan om hur man får hennes självförtroende presenterar hon ett uppfriskande konkret tips: att sätta upp delmål. Helst ska delmålen vara enkla att bocka av och ge dig pirr. Genom att sänka tröskeln skapas momentum som ger dig energi att fortsätta. Vanessa är inget fan av mål som är upphängda på siffror eller titlar eftersom det kan kännas begränsande. Istället sätter hon upp mål som är öppnare. Det kan handla om att våga slappna av, att göra tävlingsförberedelser lite extra noga eller att lägga upp bra träningspass och njuta under tiden.

— Säg att du vill komma igång med träningen. Innan du går till gymmet är det en massa saker du ska checka av på vägen. Försök göra de sakerna kul. Istället för att bara köpa ett gymkort, kolla vilka gym som finns i närheten. Vilket känns mest motiverande? Har du några snygga träningskläder som gör det roligare? Gör det lätt genom att göra det kul.

Ett annat tips Vanessa har för att stärka sitt självförtroende är att göra saker som känns läskiga. Det kan vara att våga bära de kläder man tycker om trots att de sticker ut eller att ta plats i sammanhang där det känns obekvämt.

StPer_Kamga_Stories_BILD

Omslaget för S:tories

När jag pratar med tjejerna brukar jag prata om hur stark jag är, allt jag gör idag och allt jag vill göra i framtiden.

– Man kan se det som en cool utmaning för sig själv. Tidigare tyckte jag att det var jättejobbigt att filma mig själv på gymmet. Jag trodde att folk skulle tycka att jag var egotrippad. När man går emot den obekväma känslan tillräckligt många gånger blir det inte ens en grej längre. Oavsett vad det kan vara för dig, gör det och du kommer känna dig lyft när du tittar tillbaka.

Ett exempel på när Vanessa verkligen övervann den obekväma känslan var när hon flyttade själv till Uppsala från Gävle som 15-åring för att spela basket på idrottsgymnasiet.

Idag är hon glad och tacksam över att hon vågade.

– Uppsala är staden jag har valt. Trots att jag reser över hela världen är Uppsala fortfarande den bästa staden jag vet. Gymnasieåren blev inte som hon hade tänkt sig. Vanessa slutade med basketen som länge varit en stor del av hennes liv och funderade mycket på vad nästa steg skulle bli.

— Jag ringde min mamma och kände mig vilsen. Hon påminde mig om att jag hade stött kula på en tävling som nioåring och tyckt att det var så himla roligt.

Telefonsamtalet ledde till att Vanessa knackade på hos friidrottsgymnasiet och frågade om hon kunde få prova på olika kastgrenar. Där och då fann hon diskusen och resten är som man brukar säga, historia.

Vill du ta del av fler S:tories? Besök www.stper.se/ stories för att läsa om domkyrkoklockaren Oscar Hahne, mästerkocken Catarina König och många fler.

StPer_2023_Höst_FeedArtboard 1 copy 5_Portrait

Foto: Sweet Creatives

Vanessas topp fem stärkande tips

  • PRIORITERA FEEL GOOD - Gör mer av det du mår bra av. Det kan vara svårt att unna sig feel good mitt i vardagskarusellen av måsten och att- göra-listor, men det kan hjälpa att börja med något litet. Om du vill äta chark till middag flera dagar i veckan, kör.
  • GÖR NÅGOT LÄSKIGT - Sätt upp små utmaningar för dig själv. För varje gång du går emot den obekväma känslan kommer du bli lite säkrare i dig själv och samtidigt sänka tröskeln för att anta större utmaningar.
  • VÅGA SÄGA NEJ - Sätt dig själv först genom att våga tacka nej till saker, stora som små. Lyssna inåt istället för att känna dig kontrollerad av det du borde göra. Om du mår bättre av att stanna hemma och återhämta dig än att gå på den där middagen är det precis vad du ska göra.
  • SÄG DET HÖGT - Är du en fena på att virka, klättra eller odla? Säg det högt och känn in i varje cell att det är sant. Det kan kännas motigt till en början men det kommer att kännas mer och mer naturligt för varje gång. Fake it till you make it.
  • SÄTT UPP DELMÅL - Vill du börja med en ny sport? Byta jobb? Eller kanske lära dig franska? Det kan kännas som en lång väg att vandra men delmål gör resan lättare, roligare och mer motiverande. Varje gång du bockar av ett av målen på listan får du ny energi att fortsätta.